PROTON TERAPIA CENTER - Protonterápia

Protonterápia

„Valamennyi sugárkezelésre alkalmas daganat hatékonyabban kezelhető protonokkal. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor a protonok kedvező hatása megkérdőjelezhetetlen.”
 

A protonterápia a sugárkezelés rendkívül precíz metódusa, főként maguk a protonok fizikai tulajdonságainak köszönhetően, valamint annak a speciális módnak, ahogy a protonadagok szétosztódnak a szöveten belül. A jelen módszer alkalmazásával nagyon jó eredményeket érnek el a daganatok lokális ellenőrzésében, kisebb a környező egészséges szövetek károsodásának valószínűsége, kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata, valamint nagyobb az esély a gyors felépülésre a kezelést követően.

A protonterápia előnyei


A hagyományos sugárkezelés során a foton sugár a legnagyobb adag sugárzást a daganat elülső részéhez továbbítja, majd ezt követően a sugárzás behatol a daganatba és a beteg a daganat mögött elhelyezkedő egészséges szöveteibe is. Ezzel ellentétben a protonsugarak minimális adag sugárzást továbbítanak a daganat elülső részéhez, és maximális adagot magához a daganatos területhez, és a daganaton túl pedig nem történik adagbevitel. Éppen ezért a protonterápia biztonságosabb a daganat körül lévő szövetek számára.

A hagyományos sugárkezelés fejlettebb módszereinek alkalmazásával, mint például az Intenzitás modulált sugárterápia (IMRT), ahol különböző intenzitású sugarakat irányítanak rá a daganatra, vagy a sztereotaxiás sugárkezelés (mint például a CyberKnife vagy Gamma kés), jelentős mértékben javították a sugárelosztást a daganatban és a környező egészséges szövetben. Ezek a technikák nagyon pontos sugárbevitelt eredményeznek a kis célterületre, általában nagyszámú vékony, a célra irányított ionizáló sugárzást kiváltó sugarak segítségével, és ezáltal csökken a sugárzás kihatása a célterületen kívülre. A fotonok fizikai tulajdonságai azonban az ilyen fejlett módszerek alkalmazása esetén sem változnak, és az egészséges szövetek nincsenek teljes mértékben védve a sugárzás okozta károsodás ellen. Ezen felül a sztereotaxiás sugárkezelés alkalmazása csupán nagyon kis daganatokra korlátozódik.

A protonsugarak is energiát továbbítanak a daganat előtt lévő egészséges szövetbe is, de sokkal kisebb mértékben, a daganat elhelyezkedésének mélységétől függően a testfelszín alatt. A daganat magva a sugár energiájának 70 -80 %-át kapja. A sugár ennél a pontnál gyorsan lelassul, és romboló hatását közvetlenül a daganatos sejtekre fejti ki. A sugár energiaértéke a daganaton túl nullára csökken. A daganat mögött a részecskék mozgásának irányában lévő szövetek – a hagyományos sugárkezeléssel ellentétben – teljes mértékben védve vannak. Mivel a jelenlegi technológia lehetővé teszi a protonsugarak bevitelét számos irányból és a besugárzás jól modulálható (IMPT - Intensity Modulated Proton Therapy - Intenzitás modulált protonterápia), lehetőség nyílik a daganat közelében lévő létfontosságú szervek mindennemű károsodástól való megvédésére.


 

A protonsugarak használhatók rosszindulatú daganatok kezelésére, ahol a gyógyászati lehetőségek korlátozottak, és a hagyományos sugárkezelés a mellékhatások magas kockázatával jár. Ez a helyzet elsősorban a gyermekkori daganatok, szemdaganatok és az agy bizonyos részeiben található daganatok esetében. Ez a protonterápia egyedülálló tulajdonsága. Az összes többi daganat protonterápiája esetén kisebb a mellékhatások kockázata, ami a protonsugár-kezelést a jövőben választott egyértelmű kezeléssé teszi.

A protonterápia előnyei a jelenleg alkalmazott hagyományos sugárkezeléssel szemben:

  • A környező egészséges szövetek minimális károsodása és a fontos szervek és struktúrák közelében elhelyezkedő daganatok kezelésének lehetősége – egyértelmű előnyökkel a gyermekkori daganatok kezelésénél.
  • A mellékhatások kis kockázata a sugárkezelés során vagy annak befejeztével – és a kezelésben részesült páciensek gyorsabb felépülése.
  • A daganatok pontos megcélzása az egészséges szövet maximális védelmével a besugárzás során – jelentős mértékben csökkenti a másodlagos rosszindulatú daganatok kialakulását.
  • A daganatos sejtek teljes mértékű felszámolásának (megsemmisítésének) nagy valószínűsége és a hosszú távú túlélés nagyobb valószínűsége.
  • Végül pedig költségmegtakarítás tekintettel azokra a költségekre, amelyek a nem kezelhető betegek, vagy a hagyományos sugárkezelést követően a mellékhatásoktól jelentősen szenvedő betegek ezt követő orvosi kezeléséből és szociális ellátásából adódnának.


 

Přednosti protonové léčby 

 


 

 A protonterápia előnyei - Videó

 

 

 

 

 

Sitemap